9 Eylül 2012 Pazar

Saanen Keçisi Yetiştiriciliği

Adını İsviçredeki Saane Vadisinden alan Saanen keçileri, süt verimliliği, kolay beslenmesi ve farklı koşullara kolaylıkla uyum sağlamasıyla keçi besiciliğinde önemli bir yere sahiptir.
Derileri pembemsi renkte, kılları ise parlak krem ya da beyaz renktedir. Bir saanen keçisi günde ortalama 2 – 3 litre süt verebilir. Yetişkin bir saanen keçisi bir sağım döneminde 280-300 gün sağılabilmekte ve toplam 700-900 kg süt verebilmektedir. Ağırlıkları ergin keçilerde 50, tekelerde 65-70 kg civarındadır. Yağ oranları 2.5%-3.0% dolaylarındadır ve iri kemiklidirler. Et kalitelerioldukça yüksektir. Senede bir ya da iki yavru verirler. Bu keçilerin en önemli karakteristik özelliklerinden biri de uysal olmalarıdır. Saanen keçileri yerli ırklara göre daha yüksek süt verimi et kalitesine sahiptir.
Saanen keçilerinin teke katım zamanı bölgeye göre değişiklik gösterir ve teke katımı serbest ya da elden olmak üzere iki şekilde yapılır. Serbest katımda otuz keçiye bir teke düşecek şekilde katım yapılır. Kullanılacak teke genç ise 15 keçiye bir teke kullanılmalıdır. Elden katımda yine otuz keçiye bir teke düşer ancak bu sefer hangi keçinin hangi tekeyle çiftleştiğinin kayıt altına alınmasıyla sürü verimi de kayıt edilebilir ve verim arttırma çalışmaları yapılabilir. Saanen keçilerinin gebelik süreleri ortalama 150 gündür. Gebelik döneminin son altı haftasında yavru gelişimi çok hızlı olduğundan keçiler özel bakıma alınmalıdır. Gebeliğin son evrelerinde keçi, bol altlıkla hazırlanmış özel bir bölmeye alınmalıdır. Doğumdan sonra oğlaklar iki ay anne sütü ile beslenirler. Fazla süt sağılabilir.
Saanen keçisinin diğer karakteristik özellikleri şu şekildedir :
Özellik Değer
Ortalama Oğlak Doğum AğırlığI                  3580 gr
Doğumda Göğüs Çevresi                                37 cm
Sütten Kesim Yaşı                                             45 gün
Sütten Kesim Ağırlığı                                       14 kg
Ergin Keçi Ağırlığı                                            60 kg
Ergin Teke Ağırlığı                                            75 kg
Ergin Keçi Cidago Yüksekliği                       72 cm
Ergin Teke Cidago Yüksekliği                       84 cm
İlkine Tekeye Verilme Yaşı                           7–8 ay
Keçi Başına Düşen Oğlak Sayısı                    1.6
Laktasyon Süresi                                               280 gün
Laktasyon Süt Verimi                                      500-650kg
0–2 Aylık Dönemdeki Ölüm Oranı             %5–6
Sütün Yağ İçeriği                                              %3,49
Sütün Kuru Madde Düzeyi                             %9,65
Sütün Özgül Ağırlığı                                          1,028

3 yorum:

  1. Merhaba sizleri toptan gıda alım satım sitemiz gidahalim.com a davet ediyoruz. Ilan limiti uyelik ucreti yok. Sizi aramizda gormekten mutluluk duyacağız.

    Üreticileri, toptancıları, perekendecileri , tuketicileri bir araya getiriyoruz. Pazar araştırması, hızlı alışveriş için websitemize bekleriz.

    YanıtlaSil
  2. Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
    Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

    NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Bu Mayo Clinic'ten genel bir mesajdır ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, eğer bir böbrek satmak istiyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
    mayocareclinic@gmail.com
    Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garanti edilir.
    Daha fazla bilgi için lütfen bize bir e-posta mesajı gönderin.

    YanıtlaSil